News

Van auto tot smartphone: het chiptekort grijpt om zich heen

Chips worden gebruikt in talloze apparaten, onder meer smartphones, laptops en spelcomputers. Ook auto's hebben er honderden, zo niet duizenden aan boord. Maar nu er een groot tekort aan is, komen steeds meer bedrijven in de knel met hun productie. Wat is er precies aan de hand? Er is op dit moment een dusdanig hoge vraag naar chips dat de fabrikanten het niet kunnen bijbenen. Er is daardoor een schreeuwend tekort ontstaan. Dat heeft volgens Makinwa een aantal oorzaken. Hij wijst allereerst op het thuiswerken. Velen gaan sinds de uitbraak van de pandemie niet meer naar kantoor, waardoor meer vraag is naar apparaten om te kunnen thuiswerken, bijvoorbeeld laptops. "Ook zoeken veel mensen vanwege de lockdown naar extra vertier binnenshuis, waardoor meer spelcomputers worden verkocht. In al die producten zitten chips."

Een andere grootverbruiker van chips, namelijk de auto-industrie, zit nu ook met de handen in het haar. "In het voorjaar van 2020 moesten veel autobouwers hun fabrieken tijdelijk sluiten vanwege de corona-uitbraak", legt Makinwa uit. "Tegelijkertijd besloten ze om dan ook maar de bestellingen voor chips te annuleren. Omdat chipfabrieken een beperkte capaciteit hebben, hebben ze de vraag vanuit elektronicabedrijven, zoals smartphonemakers en de laptopbouwers, voorrang gegeven."

Toen de autofabrieken na de eerste coronagolf weer opengingen en de vraag naar auto's sneller opveerde dan gedacht, wilden de autoproducenten weer chips bestellen. Maar daar hadden de chipmakers nu minder capaciteit voor, waardoor de wachttijden flink zijn opgelopen.

Lees meer op Nu.nl, https://www.nu.nl/economie/6122699/van-auto-tot-smartphone-het-chiptekort-grijpt-om-zich-heen.html